Što znači dobar web dizajn?

Niste zadovoljni s postojećom web stranicom ili tek otvarate svoju novu web adresu na kojoj ćete predstaviti svoju tvrtk?. Niste baš eksperti za web dizajn, ali otprilike znate što vam se sviđa? To je dobar početak, ali prije razgovora s dizajnerom o svojim željama i idejama morate imati na umu sljedeće stvari:

Dobar web dizajn je dobar za korisnika (ne za vlasnika stranice)

Naravno da se i vama stranica mora sviđati, ali raspored elemenata, isticanje nekih važnih informacija, raspored vizuala – postavljaju se sa svrhom da privuku korisnike i da im maksimalno olakšaju dolazak do željene informacije na vašoj web stranici.

Manje često znači više, nemojte integrirati previše elemenata, pogotovo teksta. Korisnici ionako ne čitaju, već skeniraju na Internetu.

Ono što stavljate na web neka bude kvalitetno, bez dosadnih fraza „mi smo najbolji“ i svakako neka bude edukativno.

Korisnici imaju jako malo strpljenja, tako da sve željene informacije moraju dobiti brzo. Zaboravite velik broj podstranica i kompleksna dizajnerska rješenja. Jednostavnost je ključ.

Dizajn mora biti intuitivan i jednostavan, a ne rebus

Nemojte se previše zaigrati i odlučiti se za vizualna rješenja na vašoj stranici za koja će posjetitelju trebati vremena da razumiju što ste time htjeli reći. Neka sve bude jasno i nedvosmisleno.

Stranica može imati kombinaciju statičnih i dinamičnih elemenata, ali neka budu dobro raspoređeni. Previše animacije će odvlačiti pažnju, a posve statična stranica može biti dosadna. Animirajte ono što je jako važno ili kompleksnije za objasniti posjetitelju.

Dizajn i copy se moraju upotpunjavati

Dobar dizajn je u službi copyja i obratno. Copy treba dobro hijerarhijski posložiti. Na sam vrh stranice idu prodajne poruke, vaši glavni proizvodi, usluge i akcije. To prati i dizajn koji privlači pažnju. Kako se stranica spušta, tako se smanjuje i vrijednost informacija koje želite da posjetitelj dobije. Ne možete računati na to da će posjetitelj proučavati cijelu stranicu, ali možete biti zadovoljni ako u nekoliko povlačenja mišem prema dolje dok surfa stranicom bude dovoljno informiran i da mu ne bude naporno i dosadno.

Gotova rješenja ili custom made web dizajn?

I jedno i drugo je dobro. Ima fantastičnih gotovih rješenja i odlična su za optimizaciju troškova. Njihova najveća mana je to što se može dogoditi da puno različitih stranica izgleda jako slično (a najgore je kada konkurencija ima sličan web dizajn). Custom made web dizajn nije više toliko skupa opcija i tu ćete i vi i dizajner imati slobodnije ruke da cijeli web prilagodite vizualnom identitetu vašeg brenda.